söndag 2 mars 2008

Berbere - het kryddblandning

Vanlig kryddblandning i Etiopien och Eritrea
Berbere passar till lamm, fläsk, kyckling och nötkött. Den är även perfekt som krydda i en het grillsås. Prova också att blanda ut ett par matskedar berbere med en matsked socker och pensla på köttet de sista fem minuterna på grillen.


Version ett:
1 msk mald ingefära
1/2 msk malda korianderfrön
1/2 msk mald kardemumma
1/2 msk malda bockhornsklöverkorn
1/2 msk mald muskotnöt
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kryddpeppar
2 msk salt
1 dl kajennpeppar
1 dl paprikapulver
1 msk nymald svartpeppar

Rosta ingefära, koriander, kardemumma, bockhornsklöver, muskotnöt, nejlika, kanel och kryddpeppar på låg värme i stekpanna (utan något fett) i cirka 5 minuter under omrörning.

Tillsätt sedan salt, kajenn, paprika och svartpeppar. Fortsätt rostningen i cirka 10 minuter under omrörning. Låt kallna. Förvara torrt.

Version två:
0,5 tsk mald svartpeppar
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk bockhornsklöver frön
2 krm mald muskotnöt
1 krm mald kryddnejlika
1 krm mald kanel
1 krm mald kryddpeppar
2 msk finhackad gul lök
1 msk finhackad vitlök
2 rostad röda paprikor urkärnade och skalade
3-5 urkärnade och finhackade starka röda chilifrukter
3 msk vatten
2 msk neutral matolja
2-3 tsk salt

Rosta de torra kryddorna på svag värme under omrörning ca 5 minuter i en nonstick panna. Tillsätt sedan vitlök, lök, chili och den rostade paprikan. Rör om och tillsätt vatten, olja och salt koka upp och mixa sedan till en slät pasta i mixerkanna eller med mixerstav.

Version 3:
1/2 msk fänkålsfrön
1 1/4 dl torkad chilipeppar, gärna New Mexico eller Serrano
1 1/4 dl paprikapulver
1 msk salt
1 msk malen ingefära
1/2 msk lökpulver
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk vitlökspulver
1 krm malda nejlikor
1 krm malen kanel

Mal fänkålen fint i elektrisk kaffekvarn eller kryddkvarn.
Det går också att krossa den i mortel.
Rör därefter ihop samtliga ingredienser väl.
Förvara i burk med tättslutande lock.

Inga kommentarer: