måndag 3 mars 2008

Masaman currypasta - Nam Prik Kaeng Masaman

10 torkade röda chilier
1 tsk kumminfrön
1 msk korianderfrön
2 kardemummakapslar
3 kryddnejlikor
6 msk hackad vitlök
4 msk hackade schalottenlökar
1 msk olja
10 pepparkorn
2 msk hackat citrongräs
1 tsk hackat bergamottskal
1 tsk hackad korianderrot
1 tsk räkpasta, stekt
1 kopp (250 g) palmsocker
1 tsk salt
4 msk tamarindjuice

Hacka chilin grovt och blötlägg i vatten i 10 minuter. Låt rinna av. Torrosta kummin-och korianderfröna, kardemummakapslarna och kryddnejlikorna på medelstark värme i 1-2minuter tills de blivit lätt brynta. Sautera chilin, vitlöken och schalottenlökarna i oljan tills de är lätt brynta.

Banka kryddorna i följande ordning:
a) vitlök, schalottenlök och chili
b) koriander, kardemumma, kummin, kryddnejlika och pepparkorn
c) citrongräs, bergamot och korianderrot

Lägg räkpastan på en bit folie och tillaga över öppen eld eller i ugn (220ºC) tills ytan blivit lätt brynt. Blanda räkpastan med ovanstående ingredienser samt sockret, saltet och tamarindjuicen så att en fin pasta erhålles.

Inga kommentarer: