måndag 3 mars 2008

Garam masala

Variant ett:
150 g hel spiskummin
60 g kanelstång
15 g hel kryddnejlika
30 g hel svartpeppar
10 gröna kardemmummakapslar
2 torkade chili
15 gr gurkmeja

Rosta kryddorna (utom gurkmeja) i en ugnsform i cirka 20 minuter på 200 grader eller rosta dem lätt och skaka hela tiden i en panna på spisen tills de börjar "knäppa". Mixa i en kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller mortel. Tillsätt gurkmeja. Bäst smak får curryn om du börjar med så hela kryddor som möjligt men det går givetvis med färdigmalda också. Blir cirka 1 dl. Övriga kryddor du kan ha i är muskot, fänkål, svarta senapsfrön, cassia bark, stjärnanis, lagerblad och curryblad (kari).

Variant två:
20 g svartpeppar
10 g nejlikor
20 g kanel
15 g svart kardemumma
10 g kumminfrön
10 g lagerblad
5 g korianderfrön

Torrosta lätt, mal i mixer, sikta.

Variant tre:
1 msk svartpeppar
½ dl korianderfrön
½ tsk nejlikor
1 tsk gröna kardemummafrön
2,5 cm kanel

Torrosta varje krydda för sig i tre fyra minuter tills de doftar. Låt svalna, mal i mixer, sikta.

Inga kommentarer: